PRINCIPALELE PROPRIETATI TERAPEUTICE SI CURATIVE ALE MIERII DE ALBINE



FreshNews

PRINCIPALELE PROPRIETATI TERAPEUTICE SI CURATIVE ALE MIERII DE ALBINE

  • Antibacterian
    – mierea contine mici cantitati de apa, grasimi si proteine, are un PH relativ mic, o osmolaritate ridicata ce inseamna „conditii vitrege de viată”pentru bacterii
    – bioflavonoidele aflate in miere au efect antibacterian direct
    – multe dintre enzimele mierii actioneaza in final tot antibacterian.
  • Antibiotic
    – spectrul proprietatilor anti-microbiene al mierii este destul de larg
  • Agent anti-oxidant in alimentatie
    – mierea are capacitati anti-oxidative, care au ca rezultat imbunatatirea nutritiei, impicit a sanatatii.
  • Anti-carii
    – mierea hrăneşte gingiile, ajutand la o mai buna hranire a dintilor.
  • Antiinflamator
    – contine bioflavonoide cu proprietati antiinflamatorii
  • Bio-stimulator
    – furnizeaza cea mai buna energie pentru celule vii
  • Agent de limpezire pentru sucuri, cidru, vinuri, etc.
    – datorita acizilor săi organici
  • Curativ
    – mierea poate vindeca multe boli, chiar daca ea este considerata mai ales un „adjuvant”
  • Depurativ
    – contine multa fructoza (in special mierea de salcam), care ajuta mecanismele de detoxifiere ale organismului, in special ale ficatului.
  • Emolient
    – datorita proprietatilor antiinflamatorii si datorita capacitatii sale de atragere a apei.
  • Energetic
    – carbohidratii din miere ard usor si cel mai adesea pana la apa si CO2 (atunci cand este prezent suficient oxigen) , astfel incat nu raman reziduuri care sa reduca calitatea energiei
    – fructoza continuta in miere creste nivelul energiei al nivelul ficatului.
  • Emulsionant al grasimilor
    – datorita acizilor continuti
  • Imunostimulent
    – in primul rand furnizeaza multa energie „usoara” celulelor albe din sange
    – bioflavonoidele actioneaza direct ca imunostimulente
  • Laxativ
    – mierea este hidroscopica (atrage apa)
    – regleaza flora intestinului gros
    – ajuta pancreasul si ficatul sa functioneze mai bine si sa produca o cantitate mai mare de sucuri digestive
  • Nutritiv
    – carbohidratii din miere ajuta la construirea tesutului conjunctiv
  • Regenerativ pentru tesutul conjunctiv
    – mierea ajuta la producerea mucopolizaharidelor care sunt componente importante ale tesutului conjunctiv
  • Stimuleaza anabolismul
    – mierea este, in principal, un factor „yin” conform Medicinii Traditionale Chineze şi Medicinii Indiene.Calmeaza sistemul nervos, care ajuta la regenerarea si crearea unor tesuturi normale, noi
    – Stimulează regenerarea epiteliilor, endoteliilor si a membranelor celulare
    – in principal datorita continutului in bioflavonoide
  • Tonicardiac
    – mierea este cea mai buna sursa de energie pentru orice muschi, inclusiv pentru inima, care este considerata, in primul rand, pompa musculara

UTILIZARI ALE MIERII DE ALBINE IN ANUMITE BOLI SI IN PREVENIREA ACESTORA :

  • Diabet – studii recente, facute in mai multe tari ale lumii, arata ca inlocuirea totala a zaharului in alimentatie cu miere duce la o scadere cu 60-70% a ratei aparitiei diabetului. Mai ales in alimentatia copiilor si tinerilor este recomandata folosirea mierii ca unic indulcitor, deoarece ajuta la prevenirea diabetului juvenil, altfel imposibil de vindecat prin mijloacele actuale.
  • Obezitate – se recomanda, de asemenea, inlocuirea totala a zaharului cu miere, care nu da aceeasi dependenta ca si zaharicalele obisnuite. Cercetari recente arata ca peste 60% din obezii din intreaga lume sunt, practic, dependenti de zahar si, mai ales, de produsele care il contin (ciocolata, prajituri, sucuri, bomboane, inghetata). La miere, aceasta dependenta nu apare.
  • Caria dentara – are drept cauza nu doar bacteriile fixate la nivelul smaltului dintilor, ci si anumite tulburari metabolice produse, conform mai multor studii, de catre consumul de zahar. De la aparitia zaharului in alimentatie, in urma cu 200 de ani, rata aparitiei unor boli cum ar fi caria dentara, diabetul, obezitatea a crescut exponential. In prezent, caria dentara este cea mai raspandita boala din lume, 98% din populatia planetei suferind de ea. Daca vreti sa franati fenomenul aparitiei acestei probleme, inlocuiti complet zaharul cu mierea de albine.
  • Constipatia  – se previne foarte eficient prin consumul zilnic de miere. Doza care se ia in fiecare zi este de doua lingurite de miere, pe cat posibil lichida si proaspata (obtinuta in anul respectiv).
  • Osteoporoza – apare atunci cand in organism nu mai sunt sintetizati suficienti hormoni estrogeni, hormoni care au un rol crucial in fixarea calciului in oase. Toate tipurile de miere contin in cantitati mici laptisor de matca, cea mai bogata substanta naturala in acest tip de hormoni. Asadar, consumul zilnic de miere furnizeaza sistematic organismului acest ajutor hormonal, ajutand la prevenirea acestei boli.
  • Menopauza prematura – nu poate aparea la femeile care consuma zilnic miere, legume si fructe crude. Aceste alimente sunt un puternic reintineritor, stimuland in mod armonios activitatea ovarelor si intarziind aparitia menopauzei, cu pana la zece ani.
  • Lipsa de calciu si de magneziu – nu este combatuta direct de miere, care contine totusi cantitati destul de reduse din aceste minerale. In schimb, inlocuirea zaharului cu miere impiedica aparitia carentelor in aceste substante, deoarece spre deosebire de “otrava alba” (cum este denumit zaharul), mierea nu consuma si nu perturba asimilatia acestor doua minerale esentiale.
  • Tulburarile de crestere si de dezvoltare la copii – pot fi extrem de eficient prevenite prin consumul sistematic de miere de albine si de polen de albine. Ambele produse stimuleaza in mod armonios procesele de crestere si de dezvoltare, atat la nivel fizic, cat si psihic sau mental.
  • Laringita si faringita – unele sortimente de miere (mierea de lavanda, mierea de cimbru si mierea de conifere), dar si amestecul de miere cu propolis sunt de un real ajutor in recuperarea vocii afectate. Se vor consuma 1-2 lingurite dimineata pe stomacul gol si 1-2 lingurite seara, cu o jumatate de ora înainte de culcare.
  • Bronsita cronica – Se administreaza miere de albine (de preferinta de tei sau eucalipt) asociata cu propolis. Se administreaza 1 lingurita de miere, dupa care se sug 5-10g de propolis. Acest tratament se administreaza pe stomacul gol de 2 ori pe zi: dimineata si seara cu 1 ora înaunte de culcare.

CONTRAINDICATII FOLOSIRE MIERE E ALBINE

  • Diabetul – Cea mai importanta contraindicatie a mierii este diabetul. Dulceata mierii este data de continutul ridicat de carbohidrati, peste 70%, astfel ca persoanele hiperglicemice nu pot consuma acest produs in cantitati mari. In schimb, o miere cu mai putina dextroza si mai multa fructoza (levuloza) va fi mai bine acceptata de catre diabetici (cea mai indicata este mierea de salcam). Cel mai sigur este, consumul a 8-9 gr. pe zi de miere (o lingurita), inainte sau dupa micul dejun, in special diluata in ceaiuri de fructe, apa sau sucuri acre. De asemenea, mierea de salcam poate fi utilizata in tratamentul extern al ranilor care se vindeca greu (la diabetici).
  • Alergia la polen –  mierea contine peste 1% polen in compozitie. Persoanele care sufera de aceasta afectiune nu pot consuma miere si nici un alt produs al stupului, deoarece chiar si continutul extrem de scazut in polen poate conduce la alergii specifice digestive sau respiratorii.
  • Copiii sub un an – Principala problema legata de mierea de albine, este aceea ca poate provoca BOTULISM. Sporii care pot genera aceasta infectie sunt prezenti in natura, in special pe florile plantelor polenizate de albine. Pentru adulti, cantitatea de spori de botulism ingerati nu reprezintă un pericol. Intestinul adultului contine suficienți acizi pentru a face fata cantitatii de toxine eliberata de aceasta bacterie. Acest lucru este valabil si pentru copiii mai mari de 1 an. Cei mici insa, nu dispun de acest coctail de acizi in intestin, infectia cu botulism fiind mult mai probabila.

IMPORTANT!

  • Deosebirea esentiala intre mierea de albine si zaharul comercial consta in continutul ridicat in minerale, vitamine si enzime active al acesteia.Acesti micronutrienti se distrug la temperaturi mai mari de 40 grade Celsius (in special enzimele, dar si vitamina C si B1 care sunt cele mai termolabile).
  • Mierea nefiartă este considerata medicament. Mierea gatita este considerata otrava.