Moldova se revolta: „Teleormanul a primit bani de la buget cat cele 6 judete din nord-est la un loc”

FreshNews

dragnea

Liderul partidului „Pentru Iasi”, Andrei Postolache, a lansat un atac extrem de dur la adresa guvernului si a parlamentarilor din judetele Moldovei dupa ce in bugetul aprobat in urma cu cateva zile nu s-au acordat fonduri suficiente pentru investitii in Moldova, iar autostrada Iasi-Targu Mures a fost abandonata din nou.
Intr-un articol intitulat „Descentralizare”, consilierul local de Iasi cere o impartire corecta a fondurilor pentru ca sa nu se mai ajunga in situatia ca „4% din bani pentru o regiune care are 20% din populatia tarii” si critica felul in care actioneaza parlamentarii, dupa cum le cere liderul de partid si nu in interesul cetatenilor pe care ii reprezinta in Parlament.
„Descentralizare!
Ar fi o grava eroare sa credem ca batjocura bugetara la adresa Iasului si a Moldovei (si) de anul asta e o consecinta a PSD-ului, si doar de am avea niste oameni cinstiti pe acolo ar fi altfel. Cinstea, corectitudinea, lucrurile pentru care protestam zilele astea, sunt una, dar boala defavorizariii sistematice a Moldovei e alta, si anume centralismul scapat de sub control.
Teleormanul primeste investitii in infrastructura cat cele 6 judete din Nord-Est la un loc. Autostrada Iasi – Tg Mures nu e pe nicaieri. 4% din bani pentru o regiune care are 20% din populatia tarii. Apropo, foarte mult primeste si Timisul. Ce coincidente.
Moldova nu are aproape pe nimeni in guvern. Iasul chiar pe nimeni. Parlamentarii de Moldova nu voteaza cu Moldova, voteaza cu ce le zice seful de partid, pentru ca avem un sistem electoral in care 95% din ceea ce te face parlamentar e pixul sefului de partid care te pune destul de sus pe lista, pentru ca lumea voteaza sigle si liste, nu oameni, ca asa e sistemul. Rezultatul e simplu: esti motivat sa nu dai nici doua cepe degerate pe judetul care te-a votat, ci sa-ti pese doar de seful de partid care te va pune pe lista din nou in 2020.
Eu vreau sa distrug centrul corupt al puterii prin ridicarea indivizilor liberi si a initiativelor locale, aproape de comunitatile lor. Nu mai vreau sa ajung niciodata sa traiesc in tara guvernelor formare in jurul unui jupan, adunati toti mai toti de pe o raza de 3 judete de pe unde o fi ala.
Vreau ca orasul meu sa se dezvolte si sa isi priveasca viitorul uitandu-se direct la partenerii sai, nationali si internationali, uitandu-se in fata, nu in sus catre ministerul unei Servile Shhaideh sau a cui o fi la punga cu bani intr-un moment oarecare, dand si noi din coate si sperand ca poate pica ceva.
Vreau sa nu mai trecem niciodata prin umilinta de a ne bucura ca avem un Fenechiu pe undeva pe la Bucuresti, pentru ca o cale mai demna, mai clara si mai transparenta de a avea acces la resurse nu avem decat sa ne punem speranta intr-un penal ca va aduce ceva si incoace.
Vreau sa ne cheltuim banii cum ne trebuie noua, nu sa tot asteptam ca niste indivizi care vin o data pe an aici, pe 24 Ianuarie ca sa ne mangaie pe crestet si sa ne multumeasca pentru sacrificiile trecutului, sa ajunga cumva, eu stiu cum, magic probabil, sa le pese de noi.
Centrul, atunci cand a adunat prea mult, e incapabil sa priveasca restul altfel decat “provincia” sau “teritoriul”, chiar si atunci e condus de oameni decenti. Ciolos nu a inteles dezvoltarea regionala a Moldovei, ne-a facut rau prin legea stramutarii fortei de munca.
Nu e o problema doar de oameni, e o problema de sistem, de 150 de ani de reflexe decizionale in circuit inchis, intre 2-3 palate, la cateva crasme, intre cativa oameni.
Si daca tot veni vorba, daca mai aud pe cineva zicand “provincie” cand se refera la tara, o sa-l palmuiesc cu un hering ud.
M-am saturat sa fim pusi sa alegem parlamentari parasutati pe liste asupra carora nu avem niciun cuvant de spus, banicioi care nici prin gara la McDonalds nu o sa mai treaca pe aici si nu o sa dea doua cepe degerate pe soarta Iasului.
M-am saturat de aroganta, m-am saturat de birocratie, m-am saturat de “tre sa vina decizia de la Bucuresti”.
Doresc un Parlament care-si reprezinta oamenii si locurile de unde vin, nu gasti care se duc acolo ca sa-si apere sefii, anonomi care se ocupa cu iesitul pe hol cand le vorbeste presedintele.
Vreau ca taxele sa ramana unde-s colectate. Nu ma intereseaza sa se adune banii la Ministerul Dezvoltarii care in “intelepciunea” sa sa-i distribuie an de an dupa cum o canta Dragnea-ul zilei.
Vreau sa imprastii ministerele prin tara, si daca o sa zica cineva “da e greu de lucrat cand nu-s toti aici langa tine” o sa-i zic “bine ai venit in lumea mea, unde totul e departe de noi”. Asta vreau”, a scris Postolache pe Facebook.