Guvernul și-a ținut promisiunea doar o lună! Sporurile medicilor scad vertiginosFreshNews

Guvernul a stabilit, printr-un proiect de hotărâre, lista sporurilor pe care le vor primi de la 1 martie angajații din sănătate. Aproape toate sunt mai mici decât în prezent.
Medicii nu au apucat să se bucure decât o lună de sporurile mult promise de Guvernul Grindeanu, același care acum a semnat un proiect prin care le reduce drastic. Asta în contextul în care deficitul de medici din sistemul sanitar vasluian trece de 300, iar la nivel național a ajuns la 13.000!
Cei mai afectați sunt medicii care lucrează în specialitățile Anatomie patologică și Arși. După ce li s-a dat un spor de sută la sută la salariu, acesta le va fi diminuat cu 15 procente. Un medic primar legist, de exemplu, cu o vechime de 15 ani, care câștiga peste 6.000 de lei pe lună, va primi cu aproximativ 300 de lei mai puțin după ce va intra în vigoare noua hotărâre de guvern, iar medicul de la Arși va primi cu 260 de lei mai puțin.
Totodată, sporul chirurgilor care lucrează la Blocul operator va scădea de la 50 la sută la 45 la sută. Nici personalul medical din Psihiatrie nu scăpa, ca de altfel nici medicii oncologi sau cei de la Radioterapie.
De menționat că reducerea este valabilă și pentru cadrele sanitare medii. Au fost menținute doar sporurile acordate personalului auxiliar: liftier, operator PC sau xerox, arhivar.
Proiectul de hotărâre de guvern se află, deocamdată, în dezbatere publică, așa că, până la final, nu este exclus să se umble și la plata gărzilor. Așa-i la noi! Promiți și dai cu o mână până te vezi cu sacii în căruță, apoi iei înapoi cu două mâini. Așteptăm cu interes reacția organizațiilor profesionale și sindicale din sănătate…