Cât de periculoase sunt fructele şi legumele lucioase

FreshNews


Pe piaţă există în ultima vreme o cerere tot mai mare de fructe şi legume, deoarece oamenii au început să conştientizeze beneficiile lor nutriţionale asupra sănătăţii. 
Totodată, am fost învăţaţi să nu consumăm direct produsele neambalate din supermarketuri, ci să le spălăm în prealabil. Medicii ne explică ce se poate întâmpla dacă nu facem acest lucru.
Unele fructe şi legume se consumă crude, însă acestea pot fi purtătoare de agenţi patogeni şi bacterii cauzatoare de boli, precum Salmonella, Campylobacter, Listeria şi Shiga, producătoare de toxină E. coli.
Totodată, acestea pot conţine reziduri de pesticide şi compuşi toxici produşi de mucegaiuri pe suprafaţă sau chiar în interiorul ţesuturilor.
Fructele si legumele pot conţine, de asemenea, alergeni, care pot provoca disconfort sever lla persoanele care suferă de o intoleranţă.
Deşi această primă etapă de spălare poate reduce semnificativ nivelul de agenţi patogeni, infiltrarea lor în crăpături şi fisuri a fructelor şi legumelor este posibilă. După situarea agenţilor patogeni în aceste nişe, ei pot supravieţui şi se înmulţi până când produsul infectat va fi consumat. Prin urmare, produsele pre-spălate nu pot fi sută la sută sigure.
Medicii ne recomandă să nu cumpărăm şi să nu consumăm produse care arată de parcă ar fi lustruite, deoarece acestea sunt cel mai probabil contaminate