SUA fac dezvăluiri năucitoare despre Statul Islamic: Confirmă acuzațiile Rusiei la adresa Turciei

FreshNews

isis arme
Americanii trag un semnal de alarmă în privinţa ISIS.  Statul Islamic (SI) este angajat în operaţiuni de comerţ cu petrol în valoare de 40 de milioane de dolari pe lună, în cadrul cărora vinde volume semnificative Guvernului condus de Bashar al-Assad, iar o parte ajunge în Turcia, afirmă un oficial de la Trezoreria americană.

"ISI vinde foarte mult petrol regimului al-Assad", a declarat joi, la Chatham House, în Londra, Adam Szubin, un subsecretar interimar pentru Terorism şi Informaţii Secrete Financiare din cadrul Departamentului american al Trezoreriei.
"Ambele încearcă să se măcelărească reciproc. Cu toate acestea, sunt implicate într-un comerţ de milioane şi milioane de dolari", a subliniat el. "Volumele despre care vorbim şi sumele de bani despre care vorbim sunt foarte importante", a insistat Szubin, conform mediafax.

O "cantitate mult mai mare" din petrolul SI ajunge la Al-Assad, faţă de cea consumată în zone aflate sub controlul organizaţiei jihadiste, iar o parte ajunge în regiuni kurde şi în Turcia, a declarat el. "O parte (din petrolul SI) trece frontiera în Turcia", a spus Szubin.

Statul Islamic a obţinut peste 500 de milioane de dolari din vânzarea petrolului pe piaţa neagră şi a jefuit până la un miliard de dolari din băncile din Siria şi Irak, a mai declarat oficialul american.
"Avem senzaţia că profitul ISIL provine în principal din (exploatarea unor) puţuri (de petrol), iar atunci când (constatăm că) petrolul ISIL ajunge într-o serie de locuri, nu tocmai aceasta este presiunea pe care ne-o dorim atunci când vine vorba de finanţare - soluţia este distrugerea infrastructurii" pe care organizaţia jihadistă o controlează, a subliniat sebsecretarul interimar pentru Terorism şi Informaţii Secrete Financiare de la Terzoreria americană.