REVINE SUTA DE EURO A PROFESORILOR

FreshNews


Ministrul Educaţiei a anunţat că profesorii vor primi bani anual pentru formarea profesională. Până la demararea programului, dascălii aşteaptă, în septembrie, suta de euro promisă din 2010.
Dascălii din învăţământul preuniversitar vor primi, în preajma începerii anului şcolar, suta de euro pentru cărţi şi materiale didactice informative, aferentă anului 2010. “Suntem în faza în care aşteptăm să se judece recursul înaintat de inspectoratul şcolar la sentinţele judecătoreşti, de acordare a acestor sume. Sperăm ca în preajma începutului de an şcolar să avem sentinţele definitive şi să fim în situaţia de a solicita inspectoratului şcolar punerea în plată a acestora”, a spus Gabriela Grigore, secretar general al Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învăţământ Neamţ.
2010 a fost ultimul an în care, conform legii, profesorii şi învăţătorii au primit din partea guvernului o sută de euro pentru cărţi şi materiale informative. Programul ar putea fi continuat, însă, din această toamnă, sub altă formă. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat că este interesat de îmbunătăţirea calităţii actului didactic şi că va găsi o variantă de a sprijini financiar pregătirea profesională a personalului didactic. “Trebuie să construim instrumente prin care fiecare profesor să-şi asigure dezvoltarea şi pregătirea profesională. Am discutat cu prim-ministrul Victor Ponta şi cu Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, şi, cu ajutorul unui proiect pe fonduri structurale, vrem să reintroducem, dar într-o formă modernă, aşa-zisa sută de euro pentru cărţi. Fie că vor fi 100 sau 150 de euro, va fi o sumă din care profesorii să-şi cumpere cărţi, să meargă la un curs de formare, să participe la conferinţe, pentru abonamente la diferite site-uri sau reviste specializate”, a declarat Remus Pricopie, ministrul Educaţiei, care a adăugat că are speranţe că programul va fi aplicat încă din această toamnă.
“Indiferent de forma sub care va fi derulat, programul este binevenit, cu atât mai mult cu cât sunt prevăzute şi finanţări pentru participarea la conferinţe şi sesiuni ştiinţifice”, a precizat Gabriela Grigore, secretar general al Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învăţământ Neamţ.