PROFESORII VOR PRIMI SUBVENTII PENTRU DEZVOLTAREA PROFESIONALA

FreshNewsPersonalul didactic va beneficia de subventii pentru dezvoltare profesionala, dupa ce deputatii au adoptat un proiect legislativ in acest sens.Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 58/2014 privind stabilirea unor masuri financiare si pentru modificarea unor acte normative, care prevede acordarea unei subventii personalului didactic pentru dezvoltare profesionala, a fost adoptat miercuri de plenul Camerei Deputatilor.
Subventia va fi acordata sub forma de suma forfetara, tuturor cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar de stat si universitar de stat.
„Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, in anul scolar/ universitar 2014 – 2015 se poate acorda o subventie sub forma de suma forfetara personalului didactic din invatamantul preuniversitar de stat si universitar de stat, incadrat cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata sau determinata pentru dezvoltare profesionala”, se arata in proiect.
Momentan, nu a fost anuntata suma aferenta subventiilor pentru dezvoltarea profesionala a cadrelor didactice si nici modalitatea prin care acestia o pot cheltui. De asemenea, nu s-a stabilit pana in acest moment cum vor demonstra cadrele didactice modalitatea prin care au cheltuit sumele aferente subventiei pentru dezvoltare profesionala.
Prin aceasta ordonanta s-a aprobat, de asemenea, alocarea sumei de 105 milioane de lei Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice pentru dotarea unitatilor administrativ-teritoriale in vederea transportului elevilor din unitatile de invatamant preuniversitar de stat din comune, inclusiv din satele apartinatoare oraselor si municipiilor, precum si al elevilor din invatamantul special, cu autovehicule scolare.
Deputatul PNL Teodor Nicolescu a anuntat  ca liberalii vor sustine si ei acest proiect „chiar daca are caracter electoral”, pentru ca in temeiul acestei ordonante „oamenii vor avea o viata putin mai buna”.
Proiectul a fost aprobat cu 292 de voturi „pentru” si o abtinere. Camera Deputatilor este for decizional pentru acest proiect.