Cum sa rezistam in fata gripei si racelii intr-un mod natural

FreshNews



Odata cu oscilatiile de temperatura si venirea toamnei, se intetesc si racelile si gripele. Cum am putea sa ne protejam de acestea fara medicamente, doar cu ce natura ne pune la dispozitie.
Mai intai sa stim ce sunt acestea si cu ce simptome apar:
Raceala desemneaza o gama variata de infectii virale ale aparatului respirator superior, de care se fac responsabile in special rinovirusurile. Acestea virusuri sunt mai active primavara si toamna, atunci cand imunitatea noastra este slabita din cauza oscilatiilor de temperatura.
Simptomele apar la 2-5 zile de la infectare si se manifesta prin dureri in gat, nas infundat, tuse, stranut, lacrimare excesiva si mai rar prin febra si senzatie de oboseala. In etapa de debut a racelii, simtim o durere usoara in gat, urmata de secretii nazale apoase. Ulterior aceste simptome dispar, ramanand tusea care poate persista si doua saptamani de la respectiva infectie virala.
De regula, raceala se transmite prin contactul fizic cu persoanele infectate si este mai contagioasa in primele 2 zile de la aparitia simptomelor. O data ajunse pe maini, virusurile se multiplica rapid, in aproximativ 8 – 12 ore de infestare, si apar primele simptome specifice.
Gripa este o boala infectioasa acuta, extrem de contagioasa, provocata de un virus gripal. Se poate transmite direct prin stranut sau tuse, dar si indirect prin obiecte contaminate precum o batista, un prosop, etc0.
Gripa debuteaza brusc, la o zi de la intrarea in contact cu o persoana bolnava si se manifesta prin febra, frisoane, cefalee, dureri musculare, congestionarea faringelui (numita popular si „rosu in gat”), oboseala fizica si chiar greturi si varsaturi.

Potrivit Institutului National de Sanatate Publica din Romania, numarul persoanelor care se imbolnavesc de raceli si gripe este in crestere, de la an la an, numai in 2011 peste 44% din totalul bolnavilor de gripa cu varste intre 30 si 64 de ani necesitand spitalizare. Spre deosebire de gripa, care debuteaza brusc, cu febra, frisoane si dureri puternice ale ochilor si muschilor, raceala are o perioada de incubatie mai mre (de la cateva zile si pana la o saptamana) si simptome localizate in special la nivelul aparatului respirator superior (nas si gat).

Cel mai cunoscut si mai des utilizat ceai, cu efecte sigure si imediate, este cel de flori de tei, cu lamaie si indulcit cu o lingurita de miere de albine. Sucul de lamaie, prin continutul de vitamina C, contribuie in mod eficient la combaterea, dar si la prevenirea racelii, prin crestere rezistentei organismului.
Ceaiul negru si cel verdeVeritabile surse de antioxidanti, s-au dovedit de un real ajutor pentru stimularea sistemului imunitar. Ceaiul verde contine un imunostimulator care sprijina organismul in lupta cu boala. Bea zilnic 1-2 cani (nu mai tarziu de ora 16).
EchinaceeaContine polizaharide care intaresc bariera impotriva infectiilor prin stimularea producerii de limfocite (celule care lupta cu virusurile si bacteriile). In plus, are efect tonic asupra organismului, aducand rapid starea de bine. Tinctura este cea mai eficienta. Se recomanda o jumatate de lingurita de trei ori pe zi, intr-un pahar cu apa.
Lemnul-dulceVindeca gatul inflamat, bronsita si opreste tusea. Este un bun antivirotic, antimicrobian si expectorant, facilitand fluidificarea secretiilor traheo-bronsice si faringiene. Se prepara o infuzie dintr-o lingurita de radacina si 200 ml de apa clocotita. Se beau 2-3 cani pe zi.
SoculContine un antioxidant cu proprietati antihistaminice (impiedica curgerea nasului si ochilor) si antiinflamatoare. Ceaiul de soc este extraordinar daca se consuma chiar la debutul bolii – cate o cana din ora in ora. Se pregateste dintr-o lingurita cu planta si 200 ml de apa clocotita. Pentru a-i spori, efectul se adauga putina scortisoara rasa.
GhimbirulCu gustul sau intepator le vine de hac si virusurilor. El actioneaza ca un veritabil antihistaminic si descongestionant, relaxeaza musculatura si diminueaza durerea. Se recomanda consumarea a unei lingurite de ghimbir ras la fiecare masa. La fel de bun este ceaiul preparat din 2 cm de radacina proaspata, taiata in bucati si doua cani cu apa. Se fierbe timp de 20 de minute, se strecoara si se adauga o lingura cu miere si zeama de la o jumatate de lamaie. Acest ceai este de un real folos cand ai frisoane, rosu in gat sau febra.
BusuioculEste de ajutor in caz de febra, tuse sau durere in gat – ceaiul scade febra si alunga durerile de gat, iar frunzele proaspete mestecate fluidizeaza mucusul. Ceaiul se prepara dintr-o lingurita cu planta uscata si o cana cu apa. Se fierbe cinci minute, se strecoara si se bea cald.
UsturoiulAre proprietati antivirale si antibacteriene, insa ajuta si la intarirea sistemului imunitar. Un catel de usturoi pisat si amestecat cu putin ulei de masline si zeama de lamaie este o „pastila” eficienta pentru a tine departe virusurile.
Consuma acest amestec de trei ori pe zi, fie in salata, fie pe paine. Un fir de patrunjel verde mestecat dupa tratament va fi suficient pentru a scapa de mirosul neplacut.