Liderul grupării teroriste Al-Qaeda, cunoscut sub numele Ayman al-Zawahiri, a lansat un mesaj audio dușmanului său,Statul Islamic (ISIS). Declarația vine ca răspuns la afirmațiile șefului organizațieiISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, care s-a autoproclamat  liderul tuturor credincioșilormusulmani. Mesajul a fost  dat publicității cu ocazia comemorării a 14 ani de la comiterea atacului terorist din 11 septembrie 2001, din SUA.
Abu Bakr al-Baghdadi este acuzat de Ayman al-Zawahiri că încalcă normele prevăzute de religia musulmană. "Am suportat multe fapte rele din partea lui Abu Bakr al-Baghdadi, dar am ezitat să le răspundem. Grija noastră este de a opri focul revoltei. Dar ei ne-au provocat pentru că îi obligă pe musulmani să jure credință califatului", a declarat liderul Al-Qaeda, informează The Independent, citat de stirileprotv.
Până în prezent, Al-Zawahiri nu a răspuns provocărilor teroriştilor ISIS, însă declarația de război lansată de Al-Qaeda nu va rămâne fără răspuns caracteristic grupării: forța armată.
Știrea a fost privită ca o situație favorabilă de către experții în lupta împotrivaterorismului.    Expertul Matthew Olsen consideră că ruptura dintre cele douăorganizaţii teroriste demonstrează că existe diferenţe ireconciliabile. ”Ar fi fost îngrozitor ca cele două grupări să-și unească forțele”, a susținut expertul, pentru postul de televiziune 6ABC, potrivit sursei precizate.
La început, Statul Islamic făcea front comun cu Al-Qaeda, fiind două rețele periculoase care luptau în Irak. După mai multe conflicte, grupările s-au despărțit și astăzi activează separat. În ultimul timp, luptele dintre militanții Statului Islamic și adepții organizației Al-Qaeda au devenit tot mai dese, în Afganistan și Pakistan.
Siria și Irakul sunt două state măcinate de războaie, în urma cărora sute de mii de oameni și-au pierdut viaţa și peste 10.000 au fost torturați în cele mai cumplite moduri. Jumătate din populația Siriei  fost obligată să se refugieze în alte state din Europa sauOrientul Mijlociu.